نمد، یکی از صنایع دستی مردم بومی ایران است که در اصل توسط عشایر و مردم لُر بختیاری ساخته میشد. اما امروزه به خاطر سبک زندگی نامناسب، خواص خوابیدن روی نمد، توجه بسیاری از مردم را جلب کرده است. در ادامه، ویژگیها و خواص این سازه قدیمی را بیشتر بررسی خواهیم کرد. نمد، در ابتدا یک نوع زیرانداز بوده که از پشم گوسفند تهیه میشد، اما بعدها مردم بومی محصولات دیگری نیز از این جنس تولید کردند؛ چراکه از فواید بسیاری برخوردار است.
نمد چگونه تولید میشود؟
همانطور که گفتیم، نمد از پشم گوسفند تولید میشود. اما یک نکته جالب درمورد آن این است که برای ساخت نمد، پشم گوسفند بافته نمیشود؛ بلکه توده انبوهی از پشم با فشار فراوان و با کمک رطوبت به هم فشرده میشوند. همچنین اینکه، در جریان ساخت نمد هیچ ماده مخصوصی استفاده نمیشود و فقط جریانی که پشم را فشرده میکند، باعث ساخت چنین محصولی میشود.
از زمان قدیم، علاوه بر زیراندازهای نمدی، محصولات دیگری نیز از این جنس ساخته میشد، مانند کلاه، تنپوش نمدی( لباس مخصوص چوپانی)، پالُن خر، تشک نمدی و… . استفاده از نمد، از قدیم تا به امروز فواید بسیاری برای مردم بومی داشته است. خواص خوابیدن روی نمد، یکی از این فواید است.
ویژگیهای خاص محصولات نمدی
نمد،به خاطر ویژگیهای خاصی که دارا است، معمولا در مناطق شمالی که اکثرا هوا مرطوب است، به عنوان زیرانداز کاربرد داشته است. از آنجاییکه نمد مقاومت بالایی در برابر سرما دارد، عشایر نیز از آن برای پوشش دیوار چادرهای خود، در فصل زمستان و در مناطق سردسیر استفاده میکردند.
ویژگی مقاومت بالای بافت نمد و قابلیت محافظت در برابر سرما، کاربردی عالی برای استفاده به عنوان برخی لباسها مانند کلاه و تنپوش داشته است. همچنین خوابیدن روی نمد نیز فواید بسیاری دارد.
خواص و فواید خوابیدن روی نمد چیست؟
نمد که حاصل فشردهشدن تودههای پشم است، جنسی محکم و سفت دارد. گفته شده که درمان دردهای مفاصل، یکی از خواص خوابیدن روی نمد است. بنابراین خوابیدن روی نمد، دردهای عضلانی و کمردرد را بهبود میبخشد. همچنین بهخاطر جنس ضخیم آن، نمد یک عایق خوب در برابر سرما نیز هست.